Sezonul dovleacului este in toi si la fel sunt si toate retetele delicioase si aromate care il au ca vedeta. Astazi vreau sa va vorbesc despre cateva metode prin care puteti face si depozita, acasa, piureul de dovleac. Acesta poate sta la baza multor preparate, mai ales deserturi, iar daca il avem deja facut parca restul pare mult mai usor, nu-i asa?
Cum facem acasa piureul de dovleac?
Dovleac gatit la aburi
De cand am descoperit aceasta metoda a ramas preferata mea. In primul rand, curatam dovleacul de seminte, il curatam de coaja si il taiem cuburi. Eu nu am un aparat special pentru aburi, asa ca umplu o oala pe jumatate cu apa, pun deasupra o sita in care pun dovleacul cuburi si acopar cu un capac. Dovleacul este gata cand poate fi strapuns cu furculita si pasat. Il putem pasa cu furculita sau intr-un robot de bucatarie.
Imi place ca are o textura fina, aroma este subtila si isi pastreaza culoarea frumoasa ceea ce il face perfect pentru deserturi delicate, precum un cheesecake.
Dovleac copt
Taiem dovleacul in jumatate, il curatam de seminte si il punem intr-o tava cu partea taiata in jos. Il coacem in cuptorul preincalzit la 200 grade Celsius timp de 1 ora. Scoatem pulpa si o pasam.
Aroma este mai intensa, iar folosit in deserturi albe culoarea este mai inchisa.
Dovleac fiert
Bineinteles, intotdeauna exista si varianta sa il fierbem. Putem chiar sa adaugam diverse condimente in apa si sa il aromatizam. Insa, daca fac piureul pentru deserturi, eu personal niciodata nu il fierb pentru ca oricat il las la scurs mi se pare ca e prea apos pentru textura pe care eu o caut intr-un dulce.
Oricum pregatim piureul, daca il folosim in decurs de 1-2 zile il putem depozita la frigider intr-o casoleta. In rest, il putem congela pana la 3 luni. Eu il congelez in pungute mici, asa am si controlul portiilor.
La ce putem folosi piureul de dovleac:
Cheesecake cu dovleac si caramel
Prajitura cu dovleac si crema de mascarpone
Cookies cu dovleac si ciocolata
Ciocolata calda alba cu dovleac
Pofta buna la Delicii!