Inevitabil, cand fac clatite, ma gandesc la parintii mei. In copilarie, tin eu minte, mama avea interzis in bucatarie atunci cand tata facea clatite. Asta pentru ca poftea si le manca pe masura ce tata le facea, iar cel mai tare ura la final sa vada farfuria aproape goala.
Cel mai important la clatite este perseverenta, pentru ca nu mi-au iesit din prima, dar uite tati acum ce minunatii fac!
Clatite clasice
Nu stiu daca clatitele sunt considerate desert national, dar cu totii avem amintiri din copilarie legate de clatite si cu siguranta este un desert prezent in majoritatea restaurantelor.
Ingrediente
- 250 g faina
- 2 oua
- 600 ml lapte
- un praf de sare
- ulei (pentru uns tigaia)
Mod de preparare
- Cernem faina si sarea intr-un bol. Facem o gaura in mijloc, adaugam ouale si cu un tel incercam sa incorporam treptat laptele, fara sa facem cocoloase. Mai simplu, punem toate ingredientele intr-un bol si folosim mixerul ca sa le amestecam. (Trucul meu: chiar daca raman ceva cocoloase, strecor compozitia printr-o sita – Ha!)
- Secretul este sa lasam compozitia sa se odihneasca la frigider, timp de 30 minute. O greseala comuna este o compozitie prea groasa, asa ca daca dupa cele 30 minute s-a ingrosat un pic, putem adauga lapte.
- Incingem o tigaie pentru clatite si o ungem cu putin ulei, nu trebuie sa fie surplus (eu tin un servetel imbibat in ulei langa mine si ung tigaia cand e nevoie).
- Turnam in tigaie un polonic mic din compozitie (cam 60ml, in functie de tigaie). Gatim clatita 1-2 minute la foc mediu si o intoarcem. Fara exceptie (aproape), prima clatita nu o sa iasa perfect. Urmatoarea o sa fie mai bine. 🙂
- Ungem tigaia din nou cu ulei si repetam pasul anterior. Mie imi ies cam 12 clatite, la dimensiunea tigaii mele.
- Le servim cu dulceata, miere, nuca, fructe, ciocolata sau chiar sarate.
- Pofta buna la Delicii!