M-am trezit cu gandul la o aroma clasica de dovleac, clasica pentru mine cel putin. Am gasit greu o reteta care sa nu fie reinterpretata, in ultimul timp toata lumea vrea sa inoveze. Aceasta reteta este exact ce mi-am dorit, o aroma de dovleac pur. Un vis!
Tarta cu dovleac
Ingrediente
Pentru crusta
- 625 g faina
- 230 g unt rece
- 1/2 lingurita de sare
- 1 lingurita de zahar
- 80 ml apa rece
- 1 ou
Pentru umplutura
- 500 g piure de dovleac copt
- 125 g smantana
- 125 g lapte
- 185 g zahar brun
- 1/2 lingurita nucsoara
- 1 lingurita scortisoara
- 1/2 lingurita ghimbir macinat
- 1/4 lingurita cuisoare macinate
- 1/2 lingurita cardamom
- 1/2 lingurita sare
- 2 oua
- 1 galbenus
Mod de preparare
PENTRU CRUSTA
- Combinam faina si sarea intr-un bol, peste care dam untul rece pe razatoare (cu cat e mai rece, cu atat e mai bine). Cu degetele incorporam untul si faina, pana formam niste cocoloase. Adaugam treptat apa rece si amestecam tot cu mainile. Daca nu s-a incorporat toata faina mai putem adauga putina apa rece.
- Formam o bila de aluat si o dam la frigider pentru 1 ora.
- Incalzim cuptorul la 200°C. Scoatem aluatul din frigider si il rulam intr-un cerc un pic mai mare decat forma noastra de tarta. Punem aluatul in forma si il presam usor cu degetele. Taiem excesul de coca care depaseste forma (putem sau nu sa facem un design special, o impletitura din aluat; eu nu stiu,asa ca am improvizat). Punem peste aluat o hartie de copt si umplem tarta cu fasole, naut sau bile speciale pentru copt. Coacem crusta in cuptorul preincalzit timp de 20 minute.
PENTRU UMPLUTURA
- Intr-un bol punem dovleacul copt si toate ingredientele si cu ajutorul unui blender vertical transformam totul intr-un piure delicios.
- Luam crusta de tarta si o ungem cu oul batut, ca sa o sigilam frumos. Turnam compozitia de dovleac in forma si o coacem la 150°C timp de 45-55 minute. Marginea trebuie sa fie facuta, dar mijlocul tartei trebuie sa se miste un pic. O lasam sa se raceasca inainte sa ne taiem o felie. Pofta buna la Delicii!