Scriu de ceva timp la acest articol si a fost foarte asteptat de catre voi, stiu, dar mi-am dorit sa fie cat mai detaliat si sa aveti toate informatiile (si tot simt ca am ratat ceva, asa ca daca aveti intrebari, le astept).
Mi-am dorit foarte tare sa fac un curs de bucatar, un curs avansat si nu doar de hobby, in primul rand sa va pot oferi retete si tehnici cat mai corecte, dar si pentru ca la noi nu exista inca o scoala de food styling; asa ca imi adun informatia din mai multe locuri si le pun cap la cap (de exemplu: stiati ca am diploma de make-up artist? Cursul m-a ajutat sa inteleg culorile, texturile si sa ma descurc cu pensulele cand am ceva de bibilit).
Recunosc, datorita job-ului, am avut ocazia sa calc pragul mai multor scoli culinare, asa ca am stiut exact ce sa aleg potrivit nevoilor mele.
De ce am tinut cont atunci cand am ales sa fac cursul de bucatar autorizat la Atelierele Ilbah:
Perioada cursului – cursul dureaza 4 luni si poti alege modulul matinal, after work sau de weekend. Eu am fost dimineata pentru ca imi permitea sa programez proiectele si sedintele foto in a doua parte a zilei. In nici un caz nu as fi putut sustine cursuri all day long.
Locatia – cursurile se tin pe Strada Radu Calomfirescu, destul de central, accesibil cu mai multe mijloace de transport, iar de la curs ajungeam repede oricunde aveam nevoie.
Pretul – raportul calitate – pret este foarte bun (va las aici link-ul sa vedeti oferta actualizata). Este un curs perfect pentru un pasionat, care nu stie exact ce inseamna sa fii bucatar si sa lucrezi intr-o bucatarie profesionista dar isi doreste sa invete. Pe langa pretul cursului nu se mai percep alte taxe (trebuie doar sa iti cumperi tu o tunica), toate ingredientele si aparatura cu care se gateste sunt incluse.
Am fost intrebata foarte des daca se poate inscrie oricine, daca trebuie sa stii sa gatesti inainte. Raspunsul e Nu! Din acest motiv mergem la scoala, ca sa invatam nu? E adevarat ca te ajuta daca deja ai cunostiinte din bucatarie, ai mai multa incredere in tine si poti sa aprofundezi. Dar Chef Catalin Constantin (cu cine am studiat eu) este acolo sa predea baza, sa va duca intr-o calatorie delicioasa, sa fie langa voi cand experimentati, sa va prezinte gusturi noi si sa creeze o atmosfera super relaxata. Este efectiv o carte deschisa plina de informatii culinare, cel mai bun professor pentru mine!
Cel mai mult mi-a placut ca am gatit, am gatit mult! Se zice ca degeaba stii teoria, practica te omoara. Ei bine, cred ca doar primele 2 cursuri au fost teorie in rest doar practica in bucatarie. And I loved it! La finalul cursului se face si o perioada de practica intr-un restaurant partener (eu am facut la Upstairs Rooftop si am invatat o gramada), dar sincer nu stiu sigur daca in situatia actuala (pandemie) aceasta practica mai este obligatorie.
Cursul se incheie cu examenul pentru diploma acreditata (recunoscuta si international) si contine o proba teoretica si o proba practica, unde gatiti ce vreti voi. Eu am ales un macrou fript, piure de vinete cu tahini, fenicul marinat, rosii confiate, pesmet crocant si frunze de macris. Si a fost De – li – cios!
In final, I would do it all again!